Ernæringslærer

​Under ernæringslærer for vores elever ressourcer og kompetencer til at ​have en hverdag med sund og nærende kost.

Ernæringslære / fordøjelse 
Kost og ernæring er meget op i tiden, der er mange holdninger til hvordan man spiser og hvad man spiser, samtidig er der rigtig meget forskelligt fastfood at vælge imellem og det er nemt at lade sig friste.
På Next Step går vi op i, at de unge får en sund og varieret kost når de er på skolen og at de lærer om kost og ernæring. Så de kan træffe deres kost valg, med viden og erfaring. Samtidig vil vi give dem viden om hvad der sker i deres krop når de har spist og hvad valg af kost gør ved kroppen.

Derudover tager vi fat i nogle af de hotte kostprincipper og sætter det op imod hvad sundhedsstyrelsens anbefalinger er.

Den rigtige kost skaber bedre muligheder 
Det er vigtig for den unge at får en sund og nærende kost, da en varieret kost fyldt med grøntsager og frugt hjælper til et bedre fysisk, psykisk og mentalt udgangspunkt, som resulterer i stærkere sociale kompetencer. Dette skyldes at en varieret kost fyldt med grøntsager og frugt er med til at genoprette og styrke kroppens forskellige væv, funktioner og systemer. Med dette fokus tilføres naturlige vitaminer, mineraler og antioxidanter som fx renser og fjerner affaldsstoffer i kroppen. Med fokus på kosten skabes der betingelser for at den unge kommer i bedre indre balance, øget selv helbredelse og opnå mental klarhed, som vil styrke den unges videre udvikling og indlæring.

Husholdning

Handle ind og planlægge indkøb, næringsindhold, priser og kg/stk pris

Det er en vigtig del af vores koncept at de unge lærer at handle ind og planlægge deres husholdning, både med hensyn til at lægge budgetter, men også at følge dem. Samtidig er det vigtigt at lærer om priser på varen, om moms, om stk/kilo pris ved køb af store og små mængde. De skal lære noget om at låne penge, om renter og omkostninger i lån.

Mål

  • Sund og varieret kost
  • Måltidplanlægning
  • Makro- og mikronæringsstoffer
  • Livsstilsvaner og -sygdomme
  • Kostvaner og Kostplan
  • Arbejdsredskab

    Sundhedsadfærd og vaner og sundhedsdefinitioner

    Sund og varieret kost (de officielle kostråd, regnbue mad, sæson)

    Måltidplanlægning og -sammensætning (velsmag, tallerkenmodellen)

    Makro- og mikronæringsstoffer

    Livsstilsvaner og Livsstilssygdomme

    Kostvaner og Kostplan (opskriftsamling, brug af eget køkken) (kostdagbog/registrering, ift. elevens mål)

    Ernæring og/eller tilskud som kan hjælpen med elevens problemstilling(er)

    (kroppen – forbrænding)

    (fysisk aktivitet)

    (ADL hverdag – strukturering, dagsrytme) (aktivitetsregistrering)

    (ADL indkøb – indkøbsliste)

     (ADL økonomi – mad omkostninger)

    ​Fælles frokost, hyggelig stemning og god mad

    ​Der arbejdes i køkkenet i forskellige hold 

    ​Madplaner udfærdiges både individuelt og til skole køkkenet